Velkommen til Grøndalslund.
Grøndalslund er en integreret daginstitution med plads til 36 vuggestuebørn og 42 børnehavebørn. Vi har til huse i en ældre bygning i tre etager med Damhussøen som genbo og vores store, skønne og grønne legeplads nær ved. Legepladsen kalder vi Lunden. Den byder på træer, boldbane, cykelbaner, gynger, klatretårn, rutsjebane, sandkasser, bakker man kan løbe på, hemmelige steder, man kan gemme sig i og meget mere.
Vores hus
På første sal har vi vores vuggestue som består af tre stuer: Solstuen, Månestuen og Stjernestuen. Månestuen er også vores åbningsstue for hele Grøndalslund om morgenen.
I stueetagen har vi børnehaven som består af to stuer: Vulkanen og Regnbuen. Her har vi også et ekstra rum, som vuggestuen kan bruge, ligesom vi bruger værkstedet, når vi fx deler børnehavebørnene op i mindre grupper.
I kælderen holder vores køkkenpersonale til. De laver lækker, økologisk mad, som hele Grøndalslund har glæde af hver dag. Det er også hernede vores store motorikrum er. Her har vi ribber, madrasser, gynger og masser af muligheder for bevægelse. Det benytter både vuggestue og børnehave sig ofte af.
Udendørs
Vi har nogle dejlige udendørsområder tilknyttet, som vi benytter os flittigt af.
Vuggestuen har en ny legeplads med legehus, sandkasse og en lille bakke. Og så har vi et repos med et legehus, som vi kalder Pippis hus, her nyder særligt vuggestuebørnene at køre på scootere fra.
I forbindelse med bygningen har børnehaven en legeplads, som vi har planer om at få istandsat. Her er sandkasse, legehuse og mulighed for at cykle og spille bold. Og så er der Lunden, som børnehaven går til hver dag. Vi skal følges, fordi Lunden ligger lige ved siden af institutionen, men når vi først er derovre, nyder vi den grønne oase og alle de muligheder, som legepladsen byder på. Her kan vi både fordybe os i leg i kroge og grønne gemmesteder eller tonse rundt, cykle hurtigt og spille bold.
Små grupper
I Grøndalslund arbejder vi i små læringsgrupper afhængig af børnenes alder og børnegruppens behov. Vi gør det lidt forskelligt fra afdeling til afdeling.
I vuggestuen deler vi grupperne ind i efter alder. Sådan at børnene følges i gruppen med deres jævnaldrende og sammen den samme voksne fra morgensamlingen og indtil børnene bliver puttet til middag. På den måde kan vi være nærværende og opmærksomme på børnenes behov, lære hinanden godt at kende og arbejde med selvhjulpenhed i forhold til børnegruppen. Vi arbejder også på tværs af stuerne. Så vi fx samler de ældste børn fra de tre stuer i motorikrummet til leg og bevægelse eller tager sammen på tur.
I børnehaven hører børnene fast til én børnehavegruppe. Dertil inddeler vi dem i mindre grupper, som vi sammensætter efter deres udviklingsbehov. Det kan være, at vi ser på, hvem der har noget særligt til fælles, hvem der kan lære hinanden noget nyt, hvem der kan lide at lave det samme, hvem der har brug for at komme bedre ind i et legefællesskab osv. De mindre grupper samles med én fast voksen, hvor vi er sammen om forskellige aktiviteter.
Vores pædagogiske grundlag
Barnesynet i Grøndalslund tager udgangspunkt i ligeværdighed, respekt og tillid med fokus på tryghed og sund tilknytning. Vi har fokus på barnets nærmeste udviklingszone og tager derved udgangspunkt i barnets forudsætninger, potentialer og vilkår.
I Grøndalslund er børneperspektiv:
- At sætte sig i barnets sted, at se og forstå barnets intentioner
- At følge dets initiativer og forslag
- At være undersøgende
Dette viser sig ved at:
- De voksne lytter til hvad børnene siger og gør, og er villig til at bringe deres oplevelser i spil i tilrettelæggelsen af læringsmiljøet
- Aktivt at være nysgerrig på at forstå og lære af det, børnene ser ud til at opleve og vil
- Respektere børnenes feedback og bruge den til at udfordre den pædagogiske praksis